Nytt filmprosjekt på gang; "Kristina postekspress 1813"

Kristina (13 år) løper ekspressbud mellom Kristiansand og Mandal. Hun får et farlig oppdrag; frakte brev til Danskekongen. Engelske kaperskuter patruljerer Skagerrak i den spente situasjonen. På sammen tid forsøker Christian Fredrik å bli konge i Norge. Kristina blir tatt av ei kaperskute! Men hun er ikke barnebarn av gamlelosen i Svinør for ingenting. Kristina ble stum da moren gikk gjennom isen og druknet i Trysfjorden på vei til Kristiansand med post.

.

 

05.12.2016 - DVD -
DVD med filmene "Starheim, "Fornemmelse" og "Motstand" inkl., teksthefte. Fraktfritt tilsendt kr 200,-
(Alle filmer med undertekst til norsk, engelsk og nederlandsk. Fornemmelse også til spansk, fransk og tysk)

Klikk her for bestilling

04.12.2016 - NY FILMPROSJEKT 
Filmene "Fornemmelse", "Motstand" og "Starheim" har vært vist mange fysiske steder på Sørlandet samt på TV Agder i løpet av 2016. I løpet av filmvisninger og foredrag kommer det frem flere sidehistorier. Folk forteller. Folk husker når andre viser bilder. Da forteller de enda mer. Noe er så interessant at det blir en ny film

Arbeidstittel "filmfire". Det ene tema er holdningen til de såkalte "tyskertøsene" under andre verdenskrig, eller like etterpå krigen. Det andre tema er postgangen under Napoleonskrigen, eller "kapertida" som vi på Sørlandet liker best å fortelle om. Vi får se hvilken film som kommer først.

16.03.2016 - FOREDRAG OG FILMVISNINGER 

Filmen om Odd Starheim og hans aksjoner under andre verdenskrig
Tingvatn, Hægebostad kommune, onsdag 16 mars 2016 kl. 17.00
Innledning v/ Harald Stensland om nye opplysninger i saken.

STADIG NY VITEN
Den nylig offentliggjorte dagboka til Leif Tronstad omtaler de spennende dagene rundt 1 mars 1943 da Tungvannssabotørene angrep anlegget på Rjukan, og Odd Starheim og han 40 soldater skulle kapre tyske lastekip ved Abelnes. Dvs, Tronstad, som ledet begge aksjonene, var mest opptatt av Starheim & co. Da aksjonen ble avslørt måtte 40 soldater skjules på ei hytte på Hekkfjell i 4 uker i 1943. Aldri noen gang under andre verdenskrig klarte man å holde 40 norske gutter i norske uniformer på okkupert norsk jord i 2 måneder. Dette takket være lokalbefolkningens hjelp.

(19.09.2015)

TilliT viser film på Lindesnes fyr
Lørdag 19. september 2015 fra kl. 13.00
"Fornemmelse" kl. 13.00
"Motstand" kl. 14.00
"Starheim" kl. 15.10
Kaffe & vafler etc mellom filmene

(20.05.2015)

Onsdag 20. mai kl. 19.00 - Sokndal kino, Hauge i Dalene. "Starheim" vises like ved Rekefjord, der det hele endte...

 

(05.05.2015)

Tirsdag 5. mai 2015
Eiken skole 10.00 - Intro + filmen "Starheim"
Hægebostad skoler kl. 12.15 - Intro + filmen "Starheim"

Tirsdag 5. mai 2015- Vest-Agder museet / Historielaget - Farsund kino
kl. 18.30 - Premiere på filmene om museene på Lista
kl. 18.50 - Intro + filmen "STARHEIM"
kl. 20.00 - Morten Conradi presenterer film "SANGEN REDDET MITT LIV"

Onsdag 6. mai - Farsund kino kl. 11.00
kl. 11.00 - Intro + filmen "MOTSTAND"
kl. 12.00 - Intro + filem "STARHEIM"

Fredag 8. mai - Kransnedleggelse over falne i andre verdenskrig kl. 13.00
Kvinesdal kino ca kl. 13.30 -intro + filmen "STARHEIM

Onsdag 20. mai - Sokndal kino kl. 19.00 Intro + filmen "STARHEIM"

Det er her dette skjedde! Odd Starheim var fra Farsund. Starheim kapret "Galtesund" utenfor Rekefjord i 1942. Odd Starheim og hans Lingesoldater planla kapring av tyske lasteskip ved Abelnes i 1943. Soldatene måtte flykte gjennom Kvinesdal og Lyngdal. 40 norske uniformerte soldater oppholdt seg, og ble ivaretatt av sivilbefolkningen i Eiken i over en måned og til slutt kapret de "Tromøsund" i Rekefjord/Sokndal kommune. Skipet ble skutt i senk av tyske fly 1. mars 1943.

(30.11.2014)

FILM nr 3 "Starheim"

Filmene er ferdig innspilt. Første innspillingsdag 28. juli 2013. Siste innspillingsdag 30. november 2014.

Soldatene oppstilt etter en lang og omfangsrik innspilling.


Bjørn Furuborg er godt fornøyd.


Siste innspillingsdag i 2013, en kald novemberdag på Flekkerøya


Dampskipet Børøysund forkledd som "Tromøsund" juli 2013 i Rekefjord

Fredag 14 mars 2014 tok vi en snartur til Oslo, Sporveismuseet sammen med Martin Linge (Henrik Rafelsen) og deretter dro Odd Starheim (Espen Frøstrup) ned på "Børøysund" og traff styrmannn (John Asle Torrisen) og rorgjengeren (Ole Hajem Fiske) - en scene vi måtte gjøre om igjen fra første opptak 8 august da Espen var litt for lang på håret til å være 15 mars 1942. Innspilingen er av sluttet.


Tor Espen Vassbotn, Harald Stensland, Jan Rune Svendsen, Petter Holstad, Pernille Christensen, Espen Frøstrup, Ole Hajem Fiske og Yngvar Skuland ved Børøysund i Oslo.

Opptak fra "hytta i Eiken". Marvika i Kristiansand


Folk stiller opp som statister, med båter og biler. Siste avtale er med K-170 :-) søndag 24 november på Kai6.

Bakgrunnsstoff Fedrelandsvennen oppslag

Første innspillingsdag 28. juli 2013. Vi dro til Rekefjord og fikk nydelige bilder av dampskipet Børøysund, forkledd som "Tromøsund". På det tidspunktet var det bare Fredrik Madsen og Yngvar Skuland som var plassert i roller. Vi visste ikke hvem som skulle spille Odd Starheim. Men Børøysund kommer bare en eneste gang til Rekefjord de neste årene, og da var det å smi mens jernet var varmt.

Siste innspillingsdag ble 30. november 2014. Vi har ventet på snø i et år, dvs når det snødde så kunne ikke crewet etc. Vi fikk invitasjon fra Olav Handeland til å filme fra hytta der de 40 soldatene oppholdt seg i 28 døgn. Hytta er modernisert men naturen utenfor er uberørt.

Yngvar mente at "kostymen" hadde slurvet. Harald måtte innrømme at han hadde tatt et skjorte der og ei bukse her. Du får holde inn magen og la være å puste. Det er dessuten for mye vind og kaldt til at du trenger å puste. Hytteeieren Olav Handeland sitter i bakgrunnen å skratter. Han kunne berette om hvilke farer lokalbefolkningen utsatte seg for ved å hjelpe 40 gutter med mat og klær i en måned. Det er omtrent 3 timers gangavstand fra sentrum til hytta. Den originale hytta var så liten at de måtte sitte og sove på skift.

Det originale bordet fra 1943 står fortsatt intakt. Jan Rune var helt salig der han satt i original uniform og Tommygun. Han mente det var en verdig slutt på innspillingen av "STARHEIM".

Anders, Severin og Yngvar i scenen "har dere tatt alle bildene til de falske grenseboerbevisene med samme bakgrunn på bildene. Hva vil skje om vi blir tatt i tilfeldige kontroller....." Faktahistoriescene

Kjæsten (Ann Ingrid Fuglestveit Mortensen) dukker plutselig opp når gutta skal stikke til England

Håndkolorert bilde av Odd Starheim,Fritjof Pedersen Kviljo og Alf Lindeberg etter turen over Nordsjøen i lita sjekte 20 august 1940


Einar Skinnarland (Morten Rosen) på vei ombord til kapring av "Galtesund"

Soldat (Øyvind Vågane) sperrer havnebetjenten i Rekefjord inne og kutter kabelen

Havnebetjent Skordal (Torgny Solheim) blir sperret inne når "Tromøsund" blir kapret

Lagersjef (Stian Sørgaard) skal ha inn rene uniformer - selv etter at tyskerne har tatt over landet

Odd Starheim (Espen Frøstrup) og den ukjente fyrbøteren (Yngvar Skuland) kaprer "Galtesund"


"Stoler de på oss" de ukjente fyrbøterne (Fredrik Madsen og Yngvar Skuland)

"Og så skal vi gi våpna til de derre! Kan du gjøre sjøl sersjant" Odd Starheim var forbanna da Sørlandet kapitulerte allerede 17. april 1940

Treningsfeltet i Skottland

"Vi skal kapre tyske lasteskip ved Abelnes og føre dem til England"